top of page

Evadând din Peștera lui Platon: Renașterea Afacerilor prin Inovație
În alegoria sa celebra, Platon ne prezintă un grup de prizonieri închiși din naștere într-o peșteră întunecată. Cu ochii fixați în față, realitatea lor se rezumă la umbre proiectate pe peretele cavernei ale unor obiecte și ființe din lumea exterioară.


Hai să ne gândim că unul dintre ei reușește să scape. Încet, se îndreaptă către lumina copleșitoare de la intrarea peșterii și, după ce își revine din amețeala inițială, începe să distingă realitatea adevărată. O realitate vibrantă și plină de culori, nu doar siluete difuze pe un perete de piatră. Tentat să-și ajute camarazii, se întoarce în peșteră, doar pentru a-și da seama că mesajul lui rămâne fără ecou sau este pur și simplu respins.


Parcursul acestui prizonier nu diferă prea mult de traseul urmat de companiile - în special start-up-urile - care părăsesc convingerile tradiționale și adoptă o nouă perspectivă asupra afacerilor. Aici intră în scenă Revolut, Wise sau startup-ul românesc FintechOS, prizonieri evadați care au adus un suflu proaspăt în industria financiară.


Revolut și Wise, prin modelele lor de afaceri centrate pe client, au redefinit jocul în sectorul bancar. Le-au dat utilizatorilor posibilitatea de a efectua toate tranzacțiile și operațiunile bancare exclusiv online. Ei au identificat NEVOIA: oamenii nu vor să meargă la banca pentru a rezolva problemele financiare, ci doresc o soluție adaptată nevoilor lor.


FintechOS, un pionier autohton, a revoluționat sectorul prin adoptarea unei abordări holistice a NEVOII clientului. Începând pe piața locală și extinzându-se în scurt timp pe scena globală, FintechOS a adus o abordare inovatoare și eficientă, care a transformat modul în care instituțiile financiare interacționează cu clienții lor.


În contrast, avem companii tradiționale, precum cele din sectorul bancar românesc, care preferă confortul cunoscut al peșterii. Acestea persistă în modelele de business consacrate, ignorând faptul că satisfacția autentică a clientului nu se mai rezumă la îmbunătățirea serviciilor existente, ci la înțelegerea și îndeplinirea eficientă a NEVOILOR lor într-un context în continuă transformare.


Experiența mea personală m-a învățat că abordările inovative, precum cele ale Revolut, Wise sau FintechOS, sunt cele care oferă un avantaj competitiv semnificativ într-un mediu de afaceri în continuă evoluție. Adevărata provocare este să-i convingem pe ceilalți "tovarăși de peșteră" să își îndrepte și ei privirea către lumină.


Adoptarea conceptului Jobs-to-be-Done (JTBD) și a Inovației Orientate pe Rezultate (Outcome-Driven Innovation - ODI) ar putea accelera această schimbare. Acest ‘reframing’ ne invită să ne concentrăm pe NEVOILE fundamentale ale clienților, nu pe soluțiile pe care le oferim. În acest sens, JTBD&ODI funcționează ca o lanternă care ne conduce din întunericul peșterii spre lumina soarelui, dezvăluindu-ne contextul real și nevoile adevărate ale oamenilor.


Dacă și tu ești un aspirant către libertate, iată provocarea: înțelegem cu adevărat NEVOILE clienților noștri sau suntem încă prea hipnotizați de umbrele soluțiilor noastre actuale? JTBD&ODI nu vor transforma peștera într-un paradis peste noapte, dar ne pot ghida fără tăgadă, într-un labirint în continuă transformare.


Primul pas, recunoașterea că ne aflăm în peșteră, poate fi cel mai dificil. Dar, odată cu acest prim pas, am făcut deja jumătate din drum spre lumină. În caz contrar, s-ar putea să pierdem cursa în fața companiilor care au curajul să exploreze.

Confruntările cu necunoscutul pot fi intimidante, dar, așa cum au arătat FintechOS sau Revolut, lumina de la capătul tunelului oferă o perspectivă mult mai atractivă - o lume în care NEVOILE oamenilor sunt suverane.


Ești gata să părăsești peștera? "Lumina” așteaptă in timp ce umbra peșterii devine monotonă... Ce te reține?


PS:

"…and everything under the sun is in tune

But the sun is eclipsed by the moon.

There is no dark side in the moon really

Matter of fact, it's all dark" – Pink Floyd


“The Dark Side of the Moon" is just a metaphor.

Let's embrace the light and shine on;-)


Komentáře


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page